Sector
  • Vo
Vakgebied
  • Biologie
  • Natuurkunde
  • Scheikunde
Leerplankundig thema
  • Leerlingenmateriaal
Trefwoorden
  • feedback instrument
  • oefenmateriaal

Leerplatform voor huiswerk en herhaling van leerstof

29-3-2018

Wat Seneca biedt

Het Engelse programma Seneca is een gratis leerplatform, gericht op huiswerk, oefening en herhaling van leerstof. Het claimt dat studenten er twee keer zo snel mee leren als met andere oefenmethoden, doordat het gebaseerd is op inzichten uit de neurowetenschappen. Seneca is vooral gericht op herhaling van leerstof, daardoor werkt het geen voorbeelden tot in detail uit. Ook blijft de oefenstof relatief context-arm. Het platform is bedoeld als aanvulling op het onderwijs op school.

De leerstof

De leerstof beslaat tal van vakken uit het Engelse GCSE-programma, waaronder biologie, natuurkunde en scheikunde. In het GCSE-programma komen die natuurwetenschappelijke vakken zelfstandig voor, maar ook als onderdeel van Combined Science. Alle varianten zijn uitgewerkt, zowel voor het Foundation level als voor het Higher level, voor elk van de Engelse exam boards.  

Hoe het platform werkt

Seneca is een adaptief systeem, het reageert op wat de leerling invult. Het werkt volgens de principes van spaced learning in combinatie met de interleaving van stof. Dit houdt in dat in de tijd die er zit tussen de oefeningen of herhalingen van leerstof A, leerstof B geoefend wordt. Ook werkt het programma veel met plaatjes, video's en diagrammen. Als gebruiker merk je dat Seneca zich aan deze principes houdt.  

Het gebruik van het platform

Sceneca adviseert dat leerlingen het platform één keer in de twee weken gebruiken als aanvulling op het normale onderwijs. Leraren kunnen huiswerk opgeven (wat automatisch nagekeken wordt) of leerlingen kunnen zelf met het leersysteem aan de slag gaan. Het systeem is adaptief en zegt leraren tot in detail een analyse te kunnen geven van de bekwaamheid, betrokkenheid en prestatie van de leerlingen. Hoe de adaptiviteit precies werkt is niet te beoordelen, omdat Seneca geen inzicht geeft in zijn algoritmes.

Contactpersoon